Transport av motorcykel: Köra eller bli körd? 

Att köra motorcykel är roligt – för det mesta. Men vem vill till exempel slösa bort de första 800 kilometerna av semestern mellan Hamburg och München med tråkiga motorvägsköer tills de efterlängtade alptopparna äntligen dyker upp i horisonten? Här visar vi dig vilka transportalternativ du kan använda för din motorcykel och vad du måste tänka på. 

Motorrad Transport Lastwagen

Transport med eget fordon

För den genomsnittlige föraren finns det egentligen bara två alternativ när det gäller att själv transportera den egna motorcykeln ”piggyback”: I en skåpbil eller på släpvagnen. Båda har sina fördelar och nackdelar. Vilket alternativ som är mest fördelaktigt för dig beror på dina personliga krav.

Lastwagen Verzurrpunkte Motorrad

I skåpbilen

Det är verkligen inte lönt att köpa en skåpbil om du bara använder den en gång om året för en semesterresa. Om det däremot ska vara en skåpbil eller buss är det viktigt att beakta lastflakets längd och dörröppningens höjd – din maskin måste ju komma igenom och dessutom få plats. Om måtten inte är tillräckliga kan du behöva ta bort vindrutan eller backspeglarna. Tänk på att kontrollera eller skaffa lämpliga ombordverktyg. Det relativt höga lastflaket kan eventuellt kräva en böjd uppkörningsramp så att motorcykeln inte tar emot med ”magen”.

Tips: Vissa biluthyrningsfirmor erbjuder skåpbilar med specialutrustning.

de-ideen-transport-icon-plus.gif

• Ingen hastighetsbegränsning upp till 3,5 ton tillåten totalvikt
• Lättare att hantera än en fordonskombination
• Optimalt väder- och stöldskydd

de-ideen-transport-icon-minus.gif

• Högt lastflak • Bensinångor i fordonet (om skiljevägg saknas)
• I regel smal bredd (för två maskiner)
• Dyrt som ett andra fordon

Surrning i skåpbilen

Lastutrymmet måste i alla fall vara utrustat med stabila surrningsöglor (minst 4 per motorcykel) för remmarna och fast förankrade framhjulsstöd. Surrningsöglor i fordonsgolvet är bäst så att du kan dra fast maskinen ordentligt in i fjädrarna. Surrningsskenor på sidorna används för att absorbera ytterligare tvärkrafter.


Motorrad Anhänger Transport

På släpvagnen

Har du en bil med släpvagnskoppling? Då är du verkligen bortskämd med valmöjligheter. Släpvagnar finns i en mängd olika viktklasser, storlekar och konfigurationer. Även här gäller: Det är dina behov som är avgörande. Om du har ont om plats hemma kan en hopfällbar släpvagn vara meningsfull. Enkel lastning är specialiteten hos släpvagnar som tippas eller sänkas. På långa resor är en släpvagn med 100 km/h-godkännande bra för både tid och nerver. Dessutom måste släpvagnen vara utrustad med stabila surrningsöglor (minst 4 per motorcykel) för remmarna och fast förankrade framhjulsstöd.

Motorrad Verzurrpunkte am Anhänger

Surrning på släpvagnen

Motorcykeln skall placeras på släpvagnen på ett sådant sätt att den tillåtna belastningen på kopplingspunkten för släpvagnskopplingen utnyttjas men inte överskrids.

de-ideen-transport-icon-gruen.gif

För stabilisering i längdriktningen ska de främre remmarna dras framåt och de bakre remmarna bakåt.

de-ideen-transport-icon-gelb.gif

Om det inte finns något annan möjlighet kan systemet också vändas. Avspänningen blir dock svårare eftersom du inte drar parallellt med fjädringsrörelserna.

Tips 1:
Tänk på att du med ett körkort i klass B endast får köra fordonskombinationer med en högsta tillåten vikt på 3 500 kg.

Tips 2:
Att manövrera med släpvagn kräver en viss vana, så det är tillrådligt för nybörjare att genomgå en släpvagnsutbildning (till exempel hos ADAC).

de-ideen-transport-icon-plus.gif

• Mångsidigt erbjudande
• Lågt lastflak
• Motorcyklar lätt tillgängliga från alla sidor

de-ideen-transport-icon-minus.gif

• Max. 100 km/h på motorväg, 80 km/h på landsväg
• Inget väderskydd med öppen konstruktion
• Maskinerna måste säkras separat mot stöld
• Behöver parkeringsplats när den inte används

de-ideen-transport-icon-limit.gif

Andra länder, andra hastighetsbegränsningar:
Hur fort du får dra släpet och var, hittar du här:


Heku Kipprahmenanhänger

Ditt nya motorcykelsläp

Motorcykelsläpet FOR-ONE är en verklig revolution när det gäller lastning och stuvning. Perfekt utformad för transport av din motorcykel. Den har konstruerats så att du kan lasta på och lasta av din motorcykel utan hjälp. Utan användning av uppkörningsramp.


Din partner för motorcykeltransporter på väg

Hertz Leihwagen für den Motorrad Transport

Hertz

Hyrbilar för transporten


Allt om motorcykeltransporterLouisCard partner

Upptäck LouisCard

Som LouisCard-innehavare får du en rabatt på minst 2 % på varje euro du betalar hos Louis. Vårt samarbete med många partner ger dig ytterligare fördelar. En översikt över alla LouisCard-tjänster, alla partner och vilka förmåner de tillhandahåller dig hittar du här:

SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar