Skydd: Deformationszon för motorcyklister

Skydd
Infografik ‚Äď skydd

Skydd är de enda deformationszonerna som kan skydda oss motorcyklister i händelse av en olycka.

Ingen racerf√∂rare skulle ge sig ut p√• banan utan skydd. Samma sak borde i synnerhet g√§lla f√∂r nykomlingar p√• motorcyklar. Av denna anledning f√∂rv√§ntas √•tminstone en grundl√§ggande upps√§ttning skydd vid uppk√∂rningen: 

  1. Jackan måste ha skydd på axlar och armbågar, och byxorna åtminstone på knäna. Skydd rekommenderas också starkt för höfterna, något som är eftermonterbart på många byxor.
  2. Obligatoriskt för körprovet är dessutom ett ryggskydd. Det sitter antingen i en ficka i jackans foder eller bärs separat under jackan.
  3. Skydden som sätts in är särskilt prisvärda och lätta att använda, men är betydligt kortare än ryggraden som de ska skydda.
  4. Separata ryggskydd är betydligt längre och skyddar från nacken till svanskotan. Dessutom glider de inte lika lätt ur position vid ett eventuellt fall.

Viktigt: Endast skydd som har testats och godkänts enligt standarden EN 1621-1 (för ledskydd) eller EN 1621-2 (för ryggskydd) får betecknas som fallskydd.

Ett alternativ till integrerade skydd: Separat skyddsskjorta som b√§rs under jackan.

Lagstiftaren l√•ter oss motorcyklister till stor del sj√§lva best√§mma hur vi vill skydda oss mot kyla, v√§ta och eventuella konsekvenser av en olycka. Exempelvis f√∂reskriver den tyska v√§gtrafiklagen (StVO) endast med artikel 21a att man m√•ste ‚ÄĚb√§ra l√§mplig skyddshj√§lm under k√∂rning‚ÄĚ. 

Situationen √§r n√•got annorlunda n√§r det g√§ller k√∂rkortsprovets uppk√∂rningsdel. H√§r g√§ller det som st√•r i bilaga 7 till den tyska k√∂rkortslagen (FeV): ‚ÄĚF√∂r k√∂rkortsprovets uppk√∂rningsdel f√∂r klass A, A1, A2 och AM ska den s√∂kande b√§ra l√§mpliga motorcykelskyddskl√§der best√•ende av en l√§mplig motorcykelhj√§lm, motorcykelhandskar, en √•tsittande motorcykeljacka, ett ryggskydd (om det inte har integrerats i motorcykeljackan), motorcykelbyxor och motorcykelst√∂vlar med tillr√§ckligt ankelskydd.‚ÄĚ

SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar